Nasveti za zmanjšanje ogljičnega odtisa

Letalski prevozi


Letalski promet v Sloveniji ne povzroča niti približno toliko emisij kot avtomobilski prevozi. Vendar pa je letenje najbolj podnebju škodljiv način potovanja. 

Za posameznike, še posebej če letijo pogosto, lahko letalski prevozi hitro postanejo največji del ogljičnega odtisa.

Z enim samim čezoceanskim poletom svoj ogljični odtis povečate za več, kot znašajo povprečne letne emisije več kot polovice svetovnih prebivalcev.

  • Odpovejte se letalskim prevozom ali letite čim manj.
  • Potujte z vlakom, avtobusom ali souporabljajte avtomobil.

Slovenija leži v središču Evrope, kar pomeni, da se nahajamo dokaj blizu številnih ogleda vrednih krajev. Potovanje z vlakom ali avtobusom v tujino je prava avantura. Evropsko omrežje nočnih vlakov se nenehno povečuje. Ponudba avtobusnih linij ter njihova medsebojna povezanost se izboljšujeta.

  • Namesto več kratkih počitnic v tujini načrtujte ene daljše počitnice in letite samo enkrat.

Letenje v poslovnem ali prvem razredu ima 3 ali več krat večji ogljični odtis od letenja v ekonomskem razredu. Vendar pa ima letenje ogromen ogljični odtis ne glede na razred.

  • Številne službene lete lahko nadomestite z virtualnimi sestanki.
  • Podprite trajnostno potovalno politiko v svojem podjetju, na  univerzi, v šoli ali organizaciji. Seveda je dobro, če sami manj letite. Če pa celotna organizacija odpravi netrajnostno letenje, je učinek veliko večji in tudi vi boste lažje leteli manj.
  • Službene lete, ki se jim ne morete izogniti, lahko združite s počitnicami.
  • Ne kupujte si čiste vesti z izravnavo (“offset”) emisij svojih letov. Podnebna kriza je že tu in takojšnje zmanjšanje emisij je ključnega pomena za omejitev najhujših posledic. Staviti na negotovo zmanjšanje emisij v prihodnosti, npr. s financiranjem pogozdovanja na drugem koncu sveta, ni zadosti. Emisije moramo zmanjšali zdaj.

Viri in povezave do več informacij:

Primerjajte porabo energije, emisije CO2 in druge vplive na okolje pri potovanjih z letali, avtomobili in vlaki: eco passenger (v angleščini)

Pridobite gradivo in podporo za bolj trajnostna potovanja v vaši organizaciji: Stay Grounded (v angleščini)


Vir fotografije: Chanas (Unsplash)