Nasveti za zmanjšanje ogljičnega odtisa

Zemeljski prevozi


Promet je v Sloveniji največji in najbolj trdovraten vir emisij toplogrednih plinov, pri čemer prevladujejo emisije zaradi cestnih prevozov. In ne, niso vsega krivi tovornjaki. Krepko več emisij povzročimo z osebnimi avtomobilskimi prevozi. 

Zmanjšanje avtomobilskih prevozov je za večino ljudi med najpomembnejšimi ukrepi za zmanjšanje ogljičnega odtisa, ki poleg tega prispeva k zdravju, finančnim prihrankom in zmanjšanju onesnaženja zraka.

Povprečno slovensko gospodinjstvo za prevoz porabi okrog 16 odstotkov svojega proračuna, s čemer smo rekorderji v Evropski uniji. Največ denarja namenjamo uporabi in vzdrževanju osebnih vozil.

  • Z dobro organizacijo in načrtovanjem se lahko marsikateremu prevozu izognete. Najboljši je (motorizirani) prevoz, ki ga ne opravimo.
  • Krajše vsakodnevne poti opravite peš ali s kolesom. Razgibali se boste ter prihranili čas in denar.

Povpečna hitrost mestnega kolesarja je 12 do 20 kilometrov na uro, pešci pa se premikajo s hitrostjo 2 do 6 kilometrov na uro.

  • Če imate možnost, zmanjšajte prevoze v službo z delom od doma.

Če se znebite (drugega) avtomobila, boste na letni ravni prihranili okrog 5.000 evrov.

  • Pogosteje uporabljajte javni potniški prevoz, ki je okolju prijazna alternativa avtomobilskim prevozom in tudi prinaša finančne prihranke.
  • Če se avtomobilskim prevozom ne morete izogniti, jih delite z družinskimi člani, prijatelji in sodelavci.
  • Vzdržujte vozilo, kontrolirajte tlak v pnevmatikah in vozite z zmerno hitrostjo.
  • Pri nakupu novega avtomobila se odločite za manjše in lažje vozilo z manjšo porabo goriva in manjšimi emisijami toplogrednih plinov.

Električni avtomobili v celotnem življenjskem ciklu - od proizvodnje in uporabe do razgradnje - povzročijo manj emisij toplogrednih plinov od vozil z notranjim zgorevanjem in so boljši za podnebje. Vendar pa je proizvodnja baterij povezana z mnogoterimi okoljskimi in družbenimi problemi, tako da elektromobilnost ni univerzalna in dokončna rešitev na področju mobilnosti.

Viri in povezave do več informacij:

Izračun stroškov avtomobila (društvo Focus)

7 idej za zmanjšanje osebnega ogljičnega odtisa v prevozu (Informa Echo)


Vir fotografije: Markus Spiske (Unsplash)